Το σχολείο, σαν ο πρώτος χώρος κοινωνικοποίησης των παιδιών, οφείλει να είναι οργανωμένο και να στηρίζεται σ’ ένα σύστημα κανόνων που να εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά του σε αυτό το ρόλο καθώς και την ασφαλή διαμονή των παιδιών. Η δική σας συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία αυτού του συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας.

Γι’ αυτό παρακαλούμε, δώστε προσοχή στα θέματα που αναφέρονται παρακάτω:

1) Τσάντες:

Οι τσάντες των παιδιών καλό είναι ν’ αντιστοιχούν στην ηλικία και στις δυνατότητές τους και να μην τα επιβαρύνουν. Μια μικρή τσάντα (χωρίς ρόδες για αποφυγή ατυχημάτων) που περιέχει καθημερινά δυο αλλαξιές (ρούχα – εσώρουχα) είναι η ιδανική επιλογή. Η παρουσία μέσα στην τσάντα παιχνιδιών (με εξαίρεση την περίοδο προσαρμογής) δεν καλύπτει καμία ανάγκη για την οποία δεν έχει μεριμνήσει ήδη το σχολείο. Αντιθέτως δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

2) Ενδυμασία:

Η επιλογή άνετων και ευκολοφόρετων ρούχων και παπουτσιών διευκολύνει την κίνηση του παιδιού, προωθεί την αυτονομία του στο ντύσιμο  και το προστατεύει από ατυχήματα (κορδόνια, σκουλαρίκια, κρεμαστά). Απαγορεύονται αυστηρά τα κοσμήματα.

Βρεφικό & Μεταβρεφικό τμήμα: για να διευκολύνονται οι πολλές καθημερινές αλλαγές καλό είναι ν’ αποφεύγονται οι πάνες-βρακάκια, τα παπούτσια με κορδόνια και οι σαλοπέτες.

Σας επισημαίνουμε επίσης την χρησιμότητα της αναγραφής του ονόματος του παιδιού σε μπουφάν – ζακέτες και στην τσάντα του.

3) Διατροφή:

Το σχολείο παρέχει πλήρη και ισορροπημένη διατροφή (πρωινό- δεκατιανό – μεσημεριανό γεύμα – απογευματινό) κοινή για όλα τα παιδιά, για την οποία ενημερώνεστε στην αρχή κάθε μήνα. Αν, λόγω αδιαθεσίας (πχ. γαστρεντερίτιδα), επιθυμείτε κάποια τροποποίηση αυτό γίνεται ύστερα από συνεννόηση με την διεύθυνση του σχολείου.

Η αποστολή φαγητού από το σπίτι επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους (π.χ. αλλεργία του παιδιού σε κάποιο φαγητό) ή αν γνωρίζετε ότι το παιδάκι σας δεν τρώει το φαγητό της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση,  οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιείται πάντοτε σε συνεννόηση με τη διεύθυνση.

4) Γενέθλια:

Αυτή η τόσο προσωπική και ευχάριστη γιορτή είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε στα παιδιά με βιωματικό τρόπο να δίνουν σημασία και να χαίρονται με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή. Γι’ αυτό στο “ ΚΑΡΟΥΖΕΛ” η τούρτα γενεθλίων προτείνουμε να είναι ένα σπιτικό κέικ στην παρασκευή και στη διακόσμηση του οποίου έχει βοηθήσει το παιδί και τα δώρα γενεθλίων είναι οι αγκαλιές, οι ζωγραφιές και οι ζεστές ευχές των συμμαθητών και των δασκάλων μας.

Αν επιθυμείτε να γιορτάσει το παιδί σας τα γενέθλιά του στο σχολείο, θα πρέπει εγκαίρως να συνεννοηθείτε με τη διεύθυνση του σχολείου.

5) Προσέλευση – Αποχώρηση:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 9:30. Η έγκαιρη προσέλευση των παιδιών βοηθάει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στην ομάδα και τους διδάσκει τη συνέπεια. Αν για κάποιο λόγο καθυστερήσετε, η διακριτική προσέλευση και ένταξη του παιδιού στην τάξη βοηθάει να μη διασπαστεί η συγκέντρωση της ομάδας και να μη διακοπεί η δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τάξη.

Η παραλαβή των παιδιών από τους γονείς γίνεται στην είσοδο του σχολείου και όχι μέσα από τις αίθουσες.

7) Επιστροφή στο σπίτι:

Στην αρχή της χρονιάς θα πρέπει να μας υποδείξετε το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που είναι αρμόδια για την παραλαβή του παιδιού από το σχολείο ή το σχολικό.

Για να παραλάβει κάποιο άλλο πρόσωπο το παιδί απαιτείται κάθε φορά εντολή από τους γονείς, καθώς και η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, όταν πρόκειται για την πρώτη φορά.

8) Δρομολόγια:

α. Παρόλο που η επιθυμία και η προσπάθεια του σχολείου είναι να διεξάγονται ομαλά τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων, παρατηρούνται δυστυχώς αποκλίσεις από τις συμφωνημένες ώρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τα εμπόδια που συναντάμε καθημερινά στους δρόμους. Μπορείτε όμως εσείς να ελαχιστοποιήσετε τις καθυστερήσεις, περιμένοντας πρωί και μεσημέρι με συνέπεια (και λίγη υπομονή) στην είσοδο του σπιτιού σας.

β. Για οποιαδήποτε αλλαγή στο δρομολόγιο (απουσία – μεταφορά στο σχολείο από τους γονείς, αλλαγή ώρας κλπ) παρακαλούμε να ενημερώνετε το σχολείο και όχι μόνο τον οδηγό του σχολικού.

9) Επικοινωνία:

Η επικοινωνία γονέων-παιδαγωγών γίνεται σε προγραμματισμένες απογευματινές συναντήσεις (περίπου ανά τρίμηνο). Πέρα απ’ αυτό όμως, χρήσιμο είναι να επικοινωνείτε με το σχολείο μας και να μας ενημερώνετε για κάθε γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία, τον συναισθηματικό κόσμο και τη συμπεριφορά του παιδιού αλλά και για να μας εκφράσετε οποιαδήποτε απορία ή σκέψη που αφορά τους μικρούς μας θησαυρούς. Μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά μαζί μας από τις  10:00 έως τις 13:00 στο τηλέφωνο του σχολείου αλλά είμαστε στη διάθεσή σας και στα κινητά μας τηλέφωνα, όλες τις ώρες, για οτιδήποτε χρειαστεί.

Σημείωση: Η παρουσία των παιδιών την ημέρα της προγραμματισμένης συνάντησης για την ενημέρωση του γονέα από την παιδαγωγό δεν επιτρέπεται.

10) Προσωπικά δεδομένα:

Στα πλαίσια της πολιτικής διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων, το σχολείο δεν εξουσιοδοτείται να δίνει στους γονείς πληροφορίες για άλλα παιδιά και για τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων και των τηλεφωνικών αριθμών.

11) Ασθένειες:

α. Αν κάποιο παιδί αρρωστήσει και ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της κατάστασης, καλό είναι να προσπαθήσετε να εξαντλήσετε τα περιθώρια παραμονής του παιδιού στο σπίτι, τόσο για τη δική του γρήγορη ανάρρωση όσο και για την αποφυγή της μετάδοσης σε άλλα παιδιά.

β. Όταν σας ενημερώνουμε για την ύπαρξη κόνιδας ή ψείρας σε κάποιο παιδί είναι απαραίτητη η άμεση και συστηματική ενασχόληση με την καταπολέμησή τους πριν αποκτήσει διαστάσεις που θα ταλαιπωρήσουν πολλές οικογένειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

12) Δίδακτρα:

Για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, τα δίδακτρα καταβάλλονται το πρώτο δεκαήμερο εκάστου μηνός. Η διεύθυνση του σχολείου είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή παρατήρηση.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για εμάς;